Przegląd Zegrzyński
Mazowieckie smaki nagrodzone Mazowieckie smaki nagrodzone
W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze mazowieckie specjały. Mazowieckie smaki nagrodzone

W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze mazowieckie specjały.

Kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nagrodziła 34 potrawy, a 16 wyróżniła. Ich twórcy odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem…

Mazowieckie przysmaki - ciasteczka baranki cukrowe Fot. mat. prasowy

ciasteczka baranki cukrowe

Adam Struzik, marszałek Mazowsza:

Pyszne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagrodzonych w konkursie. Pokazuje on, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Od 17 lat promujemy mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców.

Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Nagrodami są frytkownice beztłuszczowe, blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej czy domowe ekspresy do wody gazowanej.

Mazowieckie przysmaki - smalec, ogórki i razowy chlebek. Fot. mat. prasowy

smalec, ogórki i razowy chlebek.

Laureaci z nagrodami

Producenci indywidualni w kategoriach

  • wyroby piekarnicze
    Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
    gmina Serock, pow. legionowski
    za słonecznikowy chleb na zakwasie,
  • wyroby cukiernicze
    Koło Gospodyń Wiejskich w Humęcinie
    gmina Grudusk, pow. ciechanowski
    za Wiszącą babkę,
  • przetwory mięsne pochodzenia zwierzęcego
    Andrzej Żaboklicki
    gmina Jakubów, pow. miński
    za Schab dojrzewający,
  • ryby i przetwory rybne
    Grażyna Więch
    Ossów pow. wołomiński
    za Pieczonego suma w galarecie miodowej,
  • w kategorii owoce, warzywa,
    przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
    Stowarzyszenie Miodowe Urzecze
    Wólka Dworska (gmina Góra Kalwaria, pow. piaseczyński)
    za Powidła śliwkowe z miodem,
  • produkty mleczarskie
    Dorota Dyga
    Serock, pow. legionowski
    za Gąsiorowski ser ze skórką, 
  • w kategorii miody
    Pasieka Rodzinna Ewa i Robert Wierzchołowscy
    z Ostrówka Węgrowskiego, gmina Łochów, pow. węgrowski
    za Miód Wielokwiatowy,
  • w kategorii napoje
    Andrzej Lubecki
    z Bud Kałek, gmina Puszcza Mariańska, pow. żyrardowski
    za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu – dla zdrowotności.

Producenci indywidualni w kategoriach

  • wyroby piekarnicze
    KGW „Małomiasteczkowi”
    Cegłów, pow. miński
    za Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami,
  • wyroby cukiernicze
    Marta Stypińska
    Mierzeniec, gmina Gzy, pow. pułtuski
    za Słoneczko pełne rozkoszy,
  • przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego
    KGW
    Kazuń Polski, gmina Czosnów, pow. nowodworski
    za Wiejski zawijaniec mięsny,
  • ryby i przetwory rybne
    KGW
    Świniarów, pow. łosicki
    za Pulpety rybne w galarecie,
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
    KGW
    Izbica, gmina Serock, pow. legionowski
    za Słodko kwaśne szaleństwo z Szarej Renety,
  • produkty mleczarskie
    Jacek Niedojadło
    Piskornia, gmina Pokrzywnica, pow. pułtuski
    za Czarną Kozę,
  • miody
    Pasieka Cztery Pory Roku
    Michałów, gmina Klembów, pow. wołomiński
    za Miód jesienny nawłociowy,
  • napoje
    Teresa Krzyczkowska
    Bestwiny, gmina Serock, pow. legionowski
    za Wiśniówkę z kardamonem
    oraz
    Monika Soczewka
    Szadki, gmina Siennica, pow. miński
    za Likier z moreli.
Mazowieckie przysmaki - chlebki Fot. mat. prasowy

chlebki

Wyróżnienia

producentów indywidualnych w kategoriach

  • wyroby cukiernicze
    Agata Jarząb

    Stare Pieścirogi, gmina Nasielsk, pow. nowodworski
    za Pierniki z duszą – pierniki ręcznie dekorowane,
    Anna Gogół
    Teresin, pow. sochaczewski,
    za Babę z Granic,
    Janina Zawłocka
    Kamionka, gmina Jakubów, pow. miński
    za Słodką pokusę.
  • wyroby piekarnicze
    Artur Elsner

    Wola Cygowska, gmina Poświętne, pow. wołomiński
    za Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie.

 Przedsiębiorcy w kategoriach

  • wyroby pochodzenia roślinnego
    Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
    Nasielsk, pow. nowodworski
    za Chleb pszenny 1400 gramów,
  • wyroby pochodzenia zwierzęcego
    Zakłady Mięsne SOMIANKA Andrzej Ruciński
    pow. wyszkowski
    za Szynkę wędzoną z kością,
  • napoje
    Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica
    Sulejówek, pow. miński
    za Syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy
    „Pestka” Agnieszka Dąbrowska
    Pomiechówek, pow. nowodworski
    za Eliksir dla Zdrowia.
  • wyroby pochodzenia roślinnego
    Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak
    Sochaczew
    za Rogale drożdżowe BIO,
  • wyroby pochodzenia zwierzęcego
    PEXET Starowiejska Tomasz Ptasiewicz
    Ciechanów
    za Nóżki Starowiejskie
    Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
    Karniewo
    za Baleron Dworski,
  • napoje
    Rafał Dziliński

    Ciechanów
    za Nalewkę z czarnej porzeczki 30%,
    Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o.
    Łomianki, pow. warszawski zachodni
    za Nalewkę Staropolską Wiśniową Miodową.
Mazowieckie przysmaki - miód Fot. mat. prasowy

miód

Redakcja

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *