Mazowieckie smaki nagrodzone
Aktualności 27-03-2024 Redakcja 0
W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze mazowieckie specjały.
Kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nagrodziła 34 potrawy, a 16 wyróżniła. Ich twórcy odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem…
Adam Struzik, marszałek Mazowsza:
Pyszne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagrodzonych w konkursie. Pokazuje on, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Od 17 lat promujemy mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców.
Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
Nagrodami są frytkownice beztłuszczowe, blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej czy domowe ekspresy do wody gazowanej.
Laureaci z nagrodami
Producenci indywidualni w kategoriach
- wyroby piekarnicze
Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
gmina Serock, pow. legionowski
za słonecznikowy chleb na zakwasie, - wyroby cukiernicze
Koło Gospodyń Wiejskich w Humęcinie
gmina Grudusk, pow. ciechanowski
za Wiszącą babkę, - przetwory mięsne pochodzenia zwierzęcego
Andrzej Żaboklicki
gmina Jakubów, pow. miński
za Schab dojrzewający, - ryby i przetwory rybne
Grażyna Więch
Ossów pow. wołomiński
za Pieczonego suma w galarecie miodowej, - w kategorii owoce, warzywa,
przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Stowarzyszenie Miodowe Urzecze
Wólka Dworska (gmina Góra Kalwaria, pow. piaseczyński)
za Powidła śliwkowe z miodem, - produkty mleczarskie
Dorota Dyga
Serock, pow. legionowski
za Gąsiorowski ser ze skórką, - w kategorii miody
Pasieka Rodzinna Ewa i Robert Wierzchołowscy
z Ostrówka Węgrowskiego, gmina Łochów, pow. węgrowski
za Miód Wielokwiatowy, - w kategorii napoje
Andrzej Lubecki
z Bud Kałek, gmina Puszcza Mariańska, pow. żyrardowski
za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu – dla zdrowotności.
Producenci indywidualni w kategoriach
- wyroby piekarnicze
KGW „Małomiasteczkowi”
Cegłów, pow. miński
za Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami, - wyroby cukiernicze
Marta Stypińska
Mierzeniec, gmina Gzy, pow. pułtuski
za Słoneczko pełne rozkoszy, - przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego
KGW
Kazuń Polski, gmina Czosnów, pow. nowodworski
za Wiejski zawijaniec mięsny, - ryby i przetwory rybne
KGW
Świniarów, pow. łosicki
za Pulpety rybne w galarecie, - owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
KGW
Izbica, gmina Serock, pow. legionowski
za Słodko kwaśne szaleństwo z Szarej Renety, - produkty mleczarskie
Jacek Niedojadło
Piskornia, gmina Pokrzywnica, pow. pułtuski
za Czarną Kozę, - miody
Pasieka Cztery Pory Roku
Michałów, gmina Klembów, pow. wołomiński
za Miód jesienny nawłociowy, - napoje
Teresa Krzyczkowska
Bestwiny, gmina Serock, pow. legionowski
za Wiśniówkę z kardamonem
oraz
Monika Soczewka
Szadki, gmina Siennica, pow. miński
za Likier z moreli.
Wyróżnienia
producentów indywidualnych w kategoriach
- wyroby cukiernicze
Agata Jarząb
Stare Pieścirogi, gmina Nasielsk, pow. nowodworski
za Pierniki z duszą – pierniki ręcznie dekorowane,
Anna Gogół
Teresin, pow. sochaczewski,
za Babę z Granic,
Janina Zawłocka
Kamionka, gmina Jakubów, pow. miński
za Słodką pokusę. - wyroby piekarnicze
Artur Elsner
Wola Cygowska, gmina Poświętne, pow. wołomiński
za Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie.
Przedsiębiorcy w kategoriach
- wyroby pochodzenia roślinnego
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
Nasielsk, pow. nowodworski
za Chleb pszenny 1400 gramów, - wyroby pochodzenia zwierzęcego
Zakłady Mięsne SOMIANKA Andrzej Ruciński
pow. wyszkowski
za Szynkę wędzoną z kością, - napoje
Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica
Sulejówek, pow. miński
za Syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy
„Pestka” Agnieszka Dąbrowska
Pomiechówek, pow. nowodworski
za Eliksir dla Zdrowia. - wyroby pochodzenia roślinnego
Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak
Sochaczew
za Rogale drożdżowe BIO,
- wyroby pochodzenia zwierzęcego
PEXET Starowiejska Tomasz Ptasiewicz
Ciechanów
za Nóżki Starowiejskie
Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
Karniewo
za Baleron Dworski, - napoje
Rafał Dziliński
Ciechanów
za Nalewkę z czarnej porzeczki 30%,
Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o.
Łomianki, pow. warszawski zachodni
za Nalewkę Staropolską Wiśniową Miodową.
No comments so far.
Be first to leave comment below.